31 okt. 2011

Mediefokus?

Hur länge har den här såpan om SAAB pågått egentligen? i avsnitt efter avsnitt har ungefär samma scenario utspelat sig, - ingen lön, fabriken står stilla, medarbetarna rasar eller suckar uppgivet, Victor Muller syns i kritstreck och drar upp en bokstavsplan med vidhängande kines, handskakning, eufori i Trollhättan och sen? Ja, vart skall detta ta vägen? Jag undrar hur länge till det finns en bilfabrik i Trollhättan, eller för den delen en bilfabrik i Västsverige?
Samtidigt som SAAB-såpan får löpmeter efter löpmeter i dagspress och värdefulla minuter på lokal och nationell TV händer det viktiga saker i andra branscher som går mer eller mindre obemärkt förbi.
Nu tänker jag ett företag i västsverige, världsledande inom sin nisch, det finns alltstå ingen som är bättre på att göra det dom gör! Placering i Mölndal med en tillväxtresa bakom sig som genererat priser och uppmärksamhet och som har skapat ett drygt hundratal arbetstillfällen i regionen. En personal med hög kompetens, engagemang och driv. Företaget, sen i somras uppköpt av en amerikansk storkoncern med nätta 30 000 anställda i 52 länder. Ett företag utan kompetens inom detta segment. I tisdags kom dråpslaget för företagets anställda: Nedläggning i Mölndal, produktionen flyttar till Spanien, R&D till huvudkontoret i USA och marknad ev till Oxford. Japp, så var det med det! Inom 1 - 2 år är framgångssagan ett minne blott och detta genererade en artikel i GP, en notis i Kenny Genborgs helgkrönika och en kortis i lokalradio. Detta innebär ytterligare dränering av den bransch som är en av de utpekade framtidsbranscherna för vår region... vad görs åt detta? Novaseptic och Nobel Biocare gick samma väg för ett par år sedan och vem vet vad som händer med AstraTech? Fokus för regionen är tydligt på att attrahera investeringar till regionen men vad händer med att behålla det vi har? Varje säljorganisation ser värdet av att öka inom existerande kundstock, enklare och mer kostnadseffektivt, borde det inte ligga i investeringsfrämjandets intresse att agera för att undvika utflytt, braindrain av detta slag?
Men, vad är detta mot att följa nagelbitaren SAAB och undra vilken bredd VM har på kritstrecken denna dag och vilken kines som är på tapeten som räddande ängel. Nu är det väl iofs snart sålt och kanske ytterligare en nedläggning som väntar...

Inga kommentarer: